Protheus převzal na pardubickém koncertu zlatou desku za své nové album

Protheus/foto: Petr Chán

Vyprodaným koncertem v pardubickém Klubu ABC pokračovalo společné turné Prothea a Komunálu nazvané Sex, pivo a rock ‚n‘ roll Tour 2024. Došlo i na předání zlaté desky, kterou Protheus obdržel za nové album Nepřestávej snít.

Protheus střídal veselé a rázné skladby i balady, Komunál předal zlatou desku

Před začátkem koncertu byla vedle pódia připravena autogramiáda obou kapel, byl o ni opravdu velký zájem. Krátce po osmé hodině se na pódiu před hustě zaplněným sálem spustila opona s Protheovým logem, zaznělo intro v podobě skladby Rock ‚n‘ roll, to neni prdel, a poté už Protheus odstartoval svůj set skladbou Proth je zpět. Po ní následovala Cesta z jeho nové desky Nepřestávej snít, jejíž titulní song následoval hned nato. Dle slov kapely se tahle deska stala zlatou už několik dní po svém vydání. Kapela střídala úderné a rychlé rockové skladby s krásnými baladami, kytarista Miloš Knopp si střihl parádní sólo. O své domovině Protheus povyprávěl skladbou Kluci z Nasavrk, poté však přitvrdil rázným songem Bude nás slyšet. Prostor pro svá sóla dostali i baskytarista David Csenge a bubeník Dominik Reissaus. Následně se při zpěvné a veselé skladbě Wellerman přidali ke kapele všichni členové Komunálu a jeho zpěvák Luboš Suchánek Protheovi předal zlatou desku za album Nepřestávej snít. Poté přišla pozvánka na společný megakoncert v pražském Foru Karlín, který proběhne 19. října, a Protheus se na krátkou dobu rozloučil dvojicí hitovek Závislosti a Ruda se mění ve zlato.

Během setu Komunálu se na pódiu vystřídalo několik hostů, tři členové letos slaví kulatiny

Také během přestavby pódia pro Komunál bylo hlavní místo dění zahaleno oponou s kapelním logem. Úvod patřil dosud poslednímu albu Naše věc, konkrétně dvojici skladeb Chycenej v sítích a Poslední kulka. Mnohé songy uváděl frontman Luboš Suchánek vyprávěním o obsahu a významu textů a tradičně si v refrénech nechával od fanoušků vypomoci sborovými zpěvy. Při hitovce Na vsi se ke kapele od Prothea přidal Vojta Hoffmann s kytarou, basu obstaral Artur, zvukař Komunálu. Skladbu Peklo kapela vyšperkovala dvojicí čertů, kteří zběsile běhali po pódiu, jeden z nich dokonce s hořícími vidlemi. Na řadu přišel i nejnovější singl s názvem Můj šéf je vůl a hned po něm jsme se dočkali hitovky Volnej pád, kde už je dobrým zvykem, že fanoušci zastoupí Luboše v průběhu refrénu. Přímo Protheus si pak s Komunálem zazpíval společný song Až mě ráno povedou a zůstal ještě na jejich další hitovku Vlci v nás. I Luboš pozval fanoušky na společný říjnový koncert ve Foru Karlín a připomněl, že letos dokonce slaví polovina kapely kulaté padesáté narozeniny. Na závěr Komunál zahrál dvojici svých nejznámějších skladeb Děvka a Hrobník a smrt, svůj koncert muzikanti zakončili songem Pod maskou klauna ze své poslední desky Naše věc.

Na závěr akce vystoupily obě kapely společně

Následovalo finále, při kterém obě kapely zahrály tři společné skladby. Tou první byla Zapalte nás z tvorby Komunálu, z Protheova repertoáru následovaly Múzy a poslední skladbou večera byla Jsme pořád tady. Následovalo společné foto s fanoušky a velké poděkování všem za parádní večer. Protheus ještě dodal, že díky těmto koncertům, a obrovské podpoře fanoušků, si nyní žije svůj sen, a nešetřil směrem k fanouškům slovy uznání. Velkou roli mělo jistě to, že je v Pardubicích téměř doma.

Text: Mates Šimek, foto: Petr Chán