Powerwolf: Němečtí „Vlci“ poctili pražské Fórum Karlín „metalovou mší“

Není tomu tak dávno, co němečtí Powerwolf, kteří si za svých 15 let existence získali srdce tisíců metalových nadšenců nejen u nás, předvedli senzační show na tuzemském festivalu Masters of Rock. Tentokrát se ukázali v Praze v rámci letošního „Wolfsnächte Tour“ spolu s hardrockovou úderkou Kissin‘ Dynamite a electro-metalovými Amaranthe.
Na začátek bych chtěl vyzdvihnout organizaci – vstup byl umožněn na minutu přesně podle plánu, vstupní prohlídky od ochranky probíhaly rychle a bez komplikací, personál za výčepem pracoval tak rychle, jak jen to šlo, a zvuk byl (aspoň pro nás u pódia) adekvátní

Kissin‘ Dynamite zahájili večer

Koncertní večer zahájili němečtí Kissin‘ Dynamite. Chytlavá hardrocková smršť nakopnutá energickým projevem zejména zpěváka Johannese Brauna nenechala téměř nikoho jen tak v klidu stát. I přes svůj krátký 40 minutový set se tahle banda postarala o parádní zahřívací kolo. Vrcholem byl song „I Will Be King„, kdy si to Johannes nakráčel na pódium v královském plášti. Příznivci poctivého hardrocku od mladé krve, tedy kapel jako jsou Airbourne nebo Steel Panther, si tu určitě přišli na své.

Amaranthe nedali fanouškům vydechnot

Po krátké pauze pokračovali švédští Amaranthe. Řadě metalových fanoušků se může příčit zakomponování samplů a elektroniky v hudbě, každopádně sám nevím o kapele, která by této energické mašině byla stylově podobná. Trojkombinace různých zpěvů v čele s krásnou (a ohebnou) Elize Ryd, podpořená hromující rytmickou sekcí, dokázala dostat publikum pořádně do varu, a i když zde byla i část přítomných, která netrpělivě vyhlížela zlatý hřeb večera. Nemohly chybět songy jako „Amaranthine„, kdy na nás Elize nechala celý refrén, „Hunger“ nebo známá „The Nexus„. Dostalo se i na tři nové skladby z letos vydané deskyHelix„.

Metalová mše začíná

Po padesátiminutovém setu už byli všichni nažhavení na to, až Attila Dorn započne „metalovou mši“, jak se koncertům Powerwolf říká, a spustí se dvouhodinový set plný melodického a energického power metalu. Jedno album od druhého postupně vynáší tuto kapelu výš a výš v žebříčcích metalových časopisů po celém světě a je dobře, že i přes řadu nových songů se pořád daří zakomponovat do setu i ty největší hitovky. Řada lidí kolem znala texty a při refrénech to byl často až elektrizující pocit, když jsme se všichni pustili do zpěvu. Nechybělo ani Falkovo typické lítání po podiu a Attilovy vtipné monology. Z letos vydané deskyThe Sacrament of Sin“ se dostalo hned na 6 nových songů, včetně zpěvné klipovky „Demons Are Girl’s Best Friend“ nebo pomalejší „Stossgebet„. Chybět nemohly ani všem dobře známé „Amen & Attack„, „We Drink Your Blood“ nebo „Sanctified with Dynamite.“ Kytarová souhra bratří Greywolfů je ukázková a zakrývá absenci basy, který by zde řadě příznivců klasických metalových žánrů mohla chybět, nicméně zde je opak pravdou. Bylo i potěšující vidět, že převážná část publika byli mladší lidé a že se touto cestou současná mladá generace s chutí propracovává k metalové hudbě. Vyprodaná show toho byla jen důkazem.

Všechno jednou končí

Želbohu, všechno má svůj konec. Před posledním songem večera, tedy „Werewolfs of Armenia„, se Attila Dorn ptal, zda ještě mají zůstat. A i když všichni reagovali horlivým souhlasem, čas byl neúprosný. Za nekonečného jásotu, potlesku a ovací se „vlci“ odebrali z podia. Fórum Karlín zažilo „metalovou mši“ v plné parádě a teď nezbývá nic jiného, než se těšit na příští rok, kdy si to na Metalfestu v Plzni dáme znovu. Takže na viděnou nejen zde!

Text: Matěj Šimek

Foto: Honza Švanda

Author

Napsat komentář