Letní parket Výrava zve tuto sobotu nejen na Škwor, Arakain a Trautenberk

Petr Hrdlička, ŠKWOR/foto: Magda Šotolová

Jako již tradičně se o první zářijové sobotě koná na louce královéhradeckého Letního parketu Výrava celodenní akce nabitá oblíbenými rockovými a metalovými interprety české scény. Letos se můžeme těšit hned na šest z nich.

Limetall se derou do popředí české metalové scény, Arakain bude hrát především starší tvorbu

Celou hudební akci odstartují ve 14 hodin ostravští hardrockeři Limetall, jejichž popularita mezi českými rockovými fanoušky strmě stoupá. Trojice bývalých členů kapely Citron, tedy Jarda Bartoň, Václav Vlasák a Fany Michalík již zakopala válečnou sekeru s kapelou, ve které řadu let působila, a pod hlavičkou Limetall vydala od roku 2015 již čtveřici alb. Tím posledním je Znamení z roku 2019. Řada skladeb z těchto alb se stala hity, jmenujme např. Mayday, Svět je kosočtverec nebo Na tenkém ledě. Loni museli Limetall z důvodu nemoci svoje vystoupení na Výravě zrušit, a my věříme, že letos muzikanti svoji absenci fanouškům bohatě vynahradí.

Krátce před šestnáctou hodinou nastoupí na stage česká thrash metalová veličina Arakain, která letos oslavila kulatiny. Speciální koncert ke 40 letům na hudební scéně proběhl koncem ledna v pražském O2 universu a byla to skutečně opuletní oslava plná zajímavých hostů a skvělé muziky. Arakain ale neusnuli na vavřínech, naopak, přes léto byli v pořádném festivalovém zápřahu. Letos jsme si tyto nestory thrash metalu užili třeba na Pekelném Ostrově, Legends Rock Festu, Votvíráku nebo Magmafestu. Pro letošní koncerty kapela vybírá skladby především ze své starší tvorby (první poloviny 90. let), což jistě potěší především dlouholeté fanoušky.

Na novém albu pracují Krucipüsk, Trautenberk nás opět roztancují

V pořadí třetí, od 17:45 hod., vystoupí již tradiční účastníci výravských mejdanů, kapela Krucipüsk. Také Tomáš Hajíček a spol. mají za sebou velký výroční koncert, loni přesně na apríla oslavili 30 let v pražském Foru Karlín. V současné době, dle slov Tomáše, kapela intenzivně pracuje na novém studiovém albu, které ponese pro tuto dobu trefný název Hovno zle. Možná se dočkáme i nějaké té nové pecky naživo. Chybět samozřejmě nebudou ty nejlepší hitovky jako Druide, Cirkus dneska nebude, Boombay nebo Láska je kurva.

Krucipüsk na pódiu vystřídá klatovská „tanzmetalová“ skvadra Trautenberk. V pražské Lucerně koncem loňského října kapela pokřtila své čtvrté studiové album Vzpoura kanců, ke gratulantům se mj. přidali i výše zmíněný Tomáš Hajíček nebo Roman „Yetty“ Kobler z Morčat na útěku, na které se též můžeme těšit. Vystoupení Trautenberku samozřejmě doprovází pořádná dávka jejich specifického humoru, ať už jde o velebení „Aničky“, dělání si naschválů mezi členy navzájem, vtipné průpovídky nebo humorné a zpěvné texty. Trautenberk jsou zkrátka vždy zárukou pořádně nálože metalu a legrace.

Škwor dále vylepšují svoji show, Morčata na útěku se postarají o závěr akce

Od 21:45 hod. mají prkna výravské scény rezervována Škwor, kteří letos oslavují 25 let od svého vzniku. V současné době kapela jede festivalové turné ke své aktuální desce Tváře smutnejch hrdinů a stále zdokonaluje také vizuální stránku svých vystoupení. Vedle světelných sloupů, plamenometů a kouřových efektů používají Škwor také LED stěnu v zadní části pódia. Čerstvý vítr v podobě mladého kytaristy Honzy Chudana, který vloni nahradil Martina Voláka, dodává hudebnímu projevu kapely pořádnou dávku energie.

Mnoho srandy si tentokrát užijeme s brněnskou, notoricky známou čtveřicí Morčata na útěku. Yetty, Mikesh, Filipínec a Dejan loni vydali další studiové album s názvem Lída v akci, které je opět plné předělávek známých rockových a metalových skladeb. Ty vás nejspíš donutí svíjet se smíchy a způsobí, že poslech originálů už nikdy nebude stejný jako dříve, automaticky vám totiž naskočí jejich „morčecí verze“. Tito pánové uzavřou sobotní nabitou metalovou parádu a my rozhodně doporučujeme zůstat až do konce, protože Morčata to opravdu umí pořádně rozjet. Budete se bavit!

Vstupenky a důležité info na stránkách pořadatele

Vstupenky jsou k dispozici na webových stránkách Letního parketu Výrava. Pokud chcete chytit dobré místo jak pro auto, karavan nebo sezení, rozhodně doporučujeme dorazit s časovým předstihem, první kapela hrábne do strun už ve 14 hodin. Samozřejmostí jsou svozové autobusy z Hradce Králové, Jaroměře, Náchoda či Rychnova nad Kněžnou, jejich jízdní řád rovněž najdete na webu i profilu na sociálních sítích. S ohledem na aktuální předpověď počasí musíme počítat i s nějakou tou přeháňkou, takže rozhodně nebude na škodu tomu přizpůsobit i šatník, navíc noci jsou už chladné. Ovšem není pochyb, že si jednu z posledních venkovních metalových akcí pořádně užijeme!

Program Letního parketu Výrava na sobotu 2. září 2023

  • 14:00 – 15:20 hod.   Limetall
  • 15:55 – 17:10 hod.   Arakain
  • 17:45 – 19:05 hod.   Krucipüsk
  • 19:40 – 21:00 hod.   Trautenberk
  • 21:45 – 23:05 hod.   Škwor
  • 23:40 – 01:00 hod.   Morčata na útěku

Text: Mates Šimek, foto: Magda Šotolová

Author