Martin Pelc, Škwor: Nová deska? Až bude, tak bude, ale už se vaří

Na Rockovém majálesu Zubří země v Bystřici nad Pernštejnem jsme se potkali s bubeníkem kapely Škwor Martinem Pelcem. A to bychom nebyli my, aby z toho za chvíli nebyl rozhovor pro Rocksound. Martin vyprávěl o zážitcích posledních měsíců – dvacetinách kapely a unplugged turné – a naznačil i to, jak to vypadá s novou deskou.

Ahoj, začnu obligátní otázkou. Jste jedna z mála českých rockových kapel, která pokořila O2 Arenu. Jaké to bylo a jaký z toho máte dnes pocit?
Ahoj. Koncert v O2 areně byl pro nás svým způsobem vyvrcholením a oslavou naší dvacetileté existence, ale zároveň i splněním klukovského snu. Po více než ročních přípravách potom přišel den „D“ a najednou jsme zjistili, že stojíme na pódiu, všechno funguje, a tím okamžikem byly všechny ty nervozity, stresy a únavy pryč. Naší filozofií je neohlížet se moc zpátky, ale fakt je, že když dnes narazíme na nějaké fotky nebo video z tohoto koncertu, tak tam ta husina pořád je.

Potom jste ale všechny překvapili návratem do klubů, a navíc s unplugged verzí vašich skladeb. Byl to hodně velký kontrast. Co vás k tomu vedlo?
S tímhle projektem jsme si pohrávali už hodně dlouho. Nakonec to spustili lidi ze Supraphonu, kteří nás ukecali na jedno krátké akustické vystoupení v rámci propagace desky Uzavřenej kruh. Hrozně nás to bavilo, ale zároveň nám bylo jasné, že pokud budeme chtít vyjet na akustické tour, musíme to pojmout úplně jinak. Oslovili jsme klavíristu Filipa Vavřičku, violoncellistu Marka Nováka a založili de facto novou kapelu. Nebo to tak na prvních zkouškách vypadalo. Potom ale přeskočila jiskra a začalo se to pomalu rodit. Bylo fakt neskutečně zajímavé, jak se dá skladba pomocí klasických nástrojů rozebrat a poskládat zpátky. Nebojíme se říct, že některé verze byly povedenější a emotivnější než originály.

Unplugged turné slavilo obrovský úspěch. Dočkáme se pokračování?
Momentálně je tahle myšlenka dál, než kam sahají naše plány, ale nikdy neříkej nikdy…

Součástí oslav 20 let bylo také vydání knihy. Co v ní fanoušci mohou najít?
Chtěli jsme těch uplynulých 20 let nějak zrekapitulovat, a i v dnešní elektronické době je kniha nepřekonané médium. Obsahuje nepřeberné množství fotografií zachycujících vývoj kapely od samých počátků až po současnost, a textovou část mají na svědomí přední hudební publicisté. Kromě dalších zajímavostí je součástí také zpěvník největších hitů. Bylo s tím spousta práce, ale myslíme, že se fakt povedla a jsme rádi, že něco takového existuje. S téměř 100% jistotou nás ta kniha přežije.

Na vašich stránkách je vidět, že máte festivalové léto opravdu nabité. Jaké jsou další plány do budoucna? Bude nová deska?
Nová deska určitě bude, ale kdy, to sami nevíme. Spoustu let jsme dodržovali dvouletou periodu, ale tentokrát si chceme nechat času tolik, kolik usoudíme, že bude potřeba. Přípravné práce průběžně probíhají. Takže až bude, tak bude.

Ptal se: Honza Švanda, foto: František Stojaspal

Napsat komentář