Lucie oslaví výročí 30 let alba Černý kočky mokrý žáby třemi exkluzivními koncerty

Lucie/foto: Petr Hanč

Na podzim příštího roku uplyne třicet let od vydání ikonického alba Černý kočky mokrý žáby kapely Lucie, které bylo označeno Cenami Anděl jako nahrávka dvacetiletí. K oslavě tohoto výročí Lucie připravila tři exkluzivní koncerty, které se již nebudou opakovat a v rámci kterých zazní celé album živě od začátku do konce.

Sjedeme to ještě jednou!

Koncerty se uskuteční 28. listopadu v Českých Budějovicích, 1. prosince v Brně a 7. prosince v Praze. Budou to jediné samostatné koncerty kapely v letech 2023 a 2024. Kromě alba Černý kočky mokrý žáby Lucie také zahraje své další hity z celého repertoáru. Kapela si na pódium pozvala hosty, včetně zpěvačky Lenky Dusilové, a společně vzdají poctu producentovi alba Ivanu Královi. Publikum se může těšit na speciální scénografii a vizuály inspirované deskou.

“Chceme si připomenout třicetileté výročí alba Černý kočky mokrý žáby spolu s našimi fanoušky. Stejně jako my mají i oni s touto deskou určitě spojené vzpomínky. Proto jsme připravili tři koncerty v halách, kde zahrajeme celé album od první do poslední písničky. Scénografie a vizuál koncertů byly inspirovány skladbami z alba. Navíc chceme vytvořit speciální edici reklamních předmětů, která bude spojena pouze s albem Černý kočky mokrý žáby. Jak zpíváme v titulní písničce: Sjedeme to ještě jednou!” zve kapela Lucie své fanoušky na koncerty.

Cenami ověnčené album

Lucie vypustila své třetí studiové album do světa na podzim roku 1994. Na jeho tvorbě měl zásadní podíl producent Ivan Král, osobitý muzikant, který hrál například s Patti Smith. Produkoval většinu skladeb a ve skladbách je slyšet i jeho kytara. S Lucií spolupracoval i na dalším albu Pohyby. Sestava ve studiu se oproti původnímu složení kapely změnila a hostující zpěvačkou byla Lenka Dusilová.

Černý kočky mokrý žáby patří mezi nejúspěšnější nahrávky Lucie, prodalo se jich přes sto tisíc kusů. Album bylo oceněno také akademiky hlasujícími v Cenách Anděl, Lucie získala ocenění v kategoriích album, skladba, produkce a zvuk. V roce 2011 bylo album Černý kočky mokrý žáby dokonce vyhlášeno albem dvacetiletí.

Černý kočky mokrý žáby plus největší hity

Na třech plánovaných koncertech si publikum poslechne Černý kočky mokrý žáby živě od začátku do konce – od úvodní skladby Krev a r’n’r až po závěrečný hit Sen. Mezi tím si lidé mohou užít skladby jako Laura, Štastnej chlap, energickou Stotymegavarys nebo píseň Amerika, která byla původně vytvořena pro film Vladimíra Michálka inspirovaný Kafkovým románem.

Lucie naváže na živé přehrání alba Černý kočky mokrý žáby dalšími hity, jako jsou Medvídek nebo Chci zas v tobě spát. Předvánoční koncerty slibují téměř dvouhodinový průřez tvorbou Lucie v podání samotné kapely, hostů a přátel. Tato série tří halových vystoupení je dlouho očekávanou příležitostí vidět Lucii na samostatných koncertech. Žádné jiné koncerty se letos ani v roce 2024 neuskuteční.

Vstupenky na minisérii koncertů již v prodeji

Turné je podpořeno společností Raiffeisenbank, která letos slaví 30 let na českém trhu. První přehrání ikonického alba si fanoušci budou moci vychutnat 28. listopadu v Budvar aréně v Českých Budějovicích. Prvního prosince se Lucie přesune do brněnské Winning Group Areny. Exkluzivní minisérie koncertů bude zakončena 7. prosince 2023 v O2 areně v Praze. Vstupenky na koncerty jsou již v prodeji.

Text: TZ skupiny Lucie, foto: Petr Hanč, video: YouTube.com