Fryyfest se zahraniční účastí i velmi zajímavou skvadrou českých hvězd

Eufory, Miri Hodoňová

Na severu Čech vyrostl během let originální festival s mezinárodním programem. Fryyfest v Bakově nad Jizerou i tento rok, v době ztíženého cestování, nabídne line-up se zahraničními umělci, českou rockovou a metalovou klasiku i jedno velké překvapení v dámské podobě.

Zahraniční muzikanti i letos u nás

Fryyfest se letos koná v pátek a v sobotu 30.-31. července ve Volnočasovém areálu Bakov nad Jizerou. Program obsáhne žánry tvrdší muziky od rocku přes metal po crossover. Festival je lákavý mimo jiné i proto, že v současné době k nám zahraniční umělci přijížději jen minimálně. Na Fryyfestu se ale objeví němečtí Grave Digger, jejich rockoví krajané Twisted Rose a post-hardcoreoví The Edge of Reason i slovenští powermetaloví Eufory s charismatickou bubenicí Miri Hodoňovou.

Regionální i vzdálenější kapely

Českou hudební scénu zastoupí například Citron, kteří se po nedávném náhlém úmrtí kapelníka Radima Pařízka znovu nadechují k hudební činnosti. Jejich basák George Rain kromě toho zahraje se svým vlastním projektem Sebastien, kde se postaví za mikrofon. Nebudou chybět ani De Bill Heads, daleko to nebudou mít ani liberečtí RAiN, hradečtí Hakelband, Wishmasters z Jaroměře či rock/pop/funkoví Respawn z Českého ráje. Propracovanou kytarovou divočinu i spoustu ohňů přivezou Seven, punkem festival okoření litvínovští SPS. Vilém Čok & Bypass budou dalším známým jménem do party. Zahrají také RMC, kteří jsou tribute projektem Rammstein.

Bára Basiková znovu na rockové scéně

Tím největším a skrz naskrz příjemným překvapením Fryyfestu je vystoupení Báry Basikové. Zpěvačka spojená s kapelami Stromboli či Precedens nezapře své kořeny, jak mockrát dokázala, a je jen dobře, že se na rockové scéně znovu objeví.

Text: Sylva Kaplanová, foto: Honza Švanda