Festival Obscene Extreme napsal svou jednadvacátou kapitolu

Jeden z nejoriginálnějších hudebních festivalů, troufám si říct „ze všech na světě“ – Obscene Extreme – proběhl tento týden ve východočeském Trutnově. Jedná se o festival těch nejtvrdších hudebních stylů a zároveň o festival, který je známý tím, že zde můžete vidět a provozovat mnoho aktivit, které vám jinde nepovolí či rovnou zakážou.

Lézt na pódium je fans povoleno, keramické lejno na hlavě také

Mezi takové záležitosti patří například možnost vylézt si na pódium, tam si zablbnout, zařvat, zaběhat, zaházet řepou…a pak seskočit dolů či na lidi pod vámi a „zasurfovat“ si. Členové ochranky na pódiu vám ještě milerádi pomohou nahoru, případně si i zablbnou s vámi. Potkáte zde rovněž i mnoho neobvyklých převleků, což je jedna z místních festivalových tradic. Ať už se po pódiu, či v jiných částech areálu pohybovali Santa Claus, Marge Simpsonová, jednorožci, banán, ananas, Joker, Deadpool, Spiderman, Einstein nebo pán s obřím keramickým exkrementem na hlavě.

Festival se obejde bez masa, zato si zadarmo nabijete telefon i powerbanku

Návštěvníci zde mohou též každoročně za poplatek využít vysokokapacitního VIP kempu, který je střežen 24 hodin denně, případně si zadarmo postavit stan vedle na louce. Mezi další služby patří bezplatné nabíjení telefonů, powerbank a dalšího příslušenství, možnost rovněž bezplatně si odložit batohy do úschovny anebo placené úschovné skříňky, a taky možnost si k tomu chodit dle potřeby a brát si či uschovávat další vybavení. Pro ty nejmenší ratolesti jsou zde postavena dvě týpí s výběrem několika různých aktivit, což je v režii místního personálu, který se o vaše děti rád postará. Co se stravy týče, v areálu maso neseženete, zato je zde široký výběr vegetariánských a veganských specialit, z nichž některé jsou velmi kuriózní. Pro masožravce je k dispozici mnoho restaurací ve městě, či stánky nebo benzínové pumpy v bezprostřední blízkosti areálu.

Stejná sestava kapel po dvaceti letech

Samozřejmě to hlavní – kapely – skýtá každoročně léty prověřené legendy a i nová želízka v ohni. Narazíte tu především na goregrind, grindcore, death metal, thrash metal, crust rock‘n roll, punk, hardcore a další podobné žánry. Patříte-li mezi fanoušky extrémní hudby, budete zde stoprocentně spokojeni. Minulý rok byl první festivalový den, tedy středa, věnován úplně prvnímu ročníku festivalu v roce 1999 – tenkrát se totiž po 20 letech sešla úplně stejná sestava kapel, která se zde objevila právě tenkrát. Pozoruhodné, že? Převážná většina návštěvníků sem každoročně přijíždí či přilétá ze zahraničí a to i z takových zemí, jako jsou Mexiko, Austrálie, Norsko, Španělsko, Brazílie, Argentina nebo Japonsko. Dle oficiálních údajů letošní ročník přilákal návštěvníky ze 66 zemí světa!

Freak Festival je již podle názvu jen pro opravdové šílence

Ovšem než došlo na muziku, byl tu každoroční Freak Festival. Toto opravdu není nic pro slabé jedince, protože tato sekce se skládá z celkem extrémních soutěží. První z nich byly závody v kontejnerech, kde jeden člověk seděl uvnitř a dva tlačili po asfaltovém okruhu (museli překonat i dvojici retardérů). Další soutěží bylo, jak to říct slušně…mrskání přes zadek spočívající v tom, že několik lidí se se staženými kalhotami předklonilo a zdejší „kat“ je mrskal nejprve rákoskami, hadicemi a nakonec i bičem tak dlouho, dokud to vydrželi.
Pokračovalo se kláním v pojídání těch nejpálivějších chilli papriček. Několik účastníků měnilo barvy v obličeji jak na běžícím pásu. Celé to vyvrcholilo soutěží v exování půllitrů teplé slané vody. Zde mělo několik lidí problém to v sobě udržet – a často i neudrželo, což vzbudilo mohutný aplaus přihlížejících. A po těchto šílenostech už se mohlo takto rozveselené publikum jít připravit k pódiu, kde je čekala čtyřdenní nálož tvrdé muziky. O tom se dočtete v následujících článcích, které budou na Rocksoundu postupně vycházet.

Text: Mates Šimek, foto: Zdenek Greendeath Zelený

Napsat komentář