Dvacetiletí X-Core mapují Českou scénu v nové písni a klipu

X-Core

Rozhovor nám poskytla jedna z nejzásadnějších kapel českého HC – X-Core – která slaví dvacet let na scéně. K této příležitosti probíhalo turné Relax Tour 2020. To muselo být bohužel kvůli současné situaci přerušeno. Kapela neodložila své náčiní a vrhla se na nový song Česká scéna. K němu právě vypustila klip, jenž níže přikládáme. Kapela si připravila i jedno překvapení: klipu se kytarovým sólem blýskne Marek Ashok Šmerda, známý z kapel Titanic a Cradle of Filth.

Díky důvěře téhle partičky jsem měl tu čest být u zrodu tohoto dílka a nafotit pár fotek ze zákulisí. Při té příležitosti jsem vyzpovídal bubeníka Přému.

Čau Přémo. Proč právě tahle píseň?

Song má název Česká scéna, líbí se nám její údernost, mírný návrat k tomu co jsme dělali dříve, protože hlavní slovo má Ozy. Jednoduchost, jasná rytmika, k tomu není víc co dodat.

Co jste tím chtěli fanouškům říct, co vás inspirovalo k tomuhle podání klipu?

Text má hodně dvojsmyslů, věnujeme se jak české hudební scéně, kde víceméně litujeme každého, kdo musí hrát určitý styl, aby se uživil – což je smutné, nehraje to co chce, není svůj, dělá to, co musí. V songu zazní heslo agrometal, tento název je již zaběhlý a každý ví, co tím básník chtěl říci. Ale není to jen otázka hudby. Situace, stav, obraz naší republiky je již takový a jiný nebude, tudíž nám z toho jasně vyšel název Česká scéna. V klipu se objevíme poněkud „v kamufláži“. Je to znázornění toho, že když lidé nejsou sví, musí nosit masky…což my opět nechceme.

Kdo to vlastně vymyslel?

Celý text dal dohromady Ozy. Na hudbě pracovala celá kapela, na vizuálu klipu jsme se víceméně také celokapelně domluvili. Tudíž je to spolupráce celé kapely.

A kdo vám klip vytvořil po stránce kamery a režie?

Na klipu pracuje Martin Vaněk: režíruje, stříhá, dělá všechno. S ním jsme natočili klipy Ztrhaná váha a Nemusíme nic, klipy se nám líbí a on byl jasná volba.

Co plánujete teď, když máte víc času – když se nesmí hrát…

Máme v plánu natočit ještě druhý klip k songu Vzdej to a zkusíme dokončit desku, která sumarizuje pohled zpět a shrnuje všechny EP od roku 2015. Tak snad to nějak zvládneme.

A co předčasně ukončené Relax Tour k výročí? Posune se na jaro?

Těžko říci, nejsem prognostik, ale nyní je, jak všichni víme, zrušeno vše. Jaká bude situace na jaře, to neví nikdo, bylo by hezké něco domlouvat, ale z opačný strany sluchátka nám bude řečeno to stejné. Relax Tour můžeme považovat za dokončené. Tour 2021 – nad tím je velký otazník. Doufáme, že se podaří nějaké festivaly a doufáme, že jejich promotéři do toho budou chtít jít.

Máš ještě něco na srdci, co by čtenáře a fanoušky zajímalo?

V klipu Česká scéna se objeví zajímavý host. Prozradím, že to je kytarista, a že to je hodně dobrej kytarista. Možná předešlu i to, že další song Vzdej to bude celkem jiný, než co děláme. Samozřejmě náš rukopis tam pořád je, ale z mého pohledu je to zajímavost.

Tak díky moc za pár slov a budeme se těšit v lepších časech – doufám, že to bude brzy.

I já díky za rozhovor. Přéma, X-Core, s kterým si povídal Jiří Kunčík.

Text a foto: Jiří Kunčík, video: YouTube.com