Nicol Hofmanová, Stellaris: Naše první album je o situacích a emocích, které vám obrací život vzhůru nohama

Stellaris a Nicol Hofmanová / foto: Jiří Kunčík

Se sympatickou frontwomankou pražské metalové kapely Stellaris, Nicol Hofmanovou, si hlavně o právě vycházejícím debutovém albu povídal náš reportér Jirka Kunčík.

Nicol, díky, že sis udělala chvilku času a nechala se malinko vyzpovídat o tvé kapele Stellaris. Přejdeme tedy hned k tomu nejaktuálnějšímu a tím je právě vypuštěný singl Scars. Jedná se o velmi emotivní věc, můžeš nám ho více přiblížit? I to, za jakých okolnosti vznikal? A vůbec… proč právě Jizvy?
Ahoj, já mockrát děkuji za pozvání. Singl Scars vznikal poměrně dlouho, respektive myšlenka vytvořit takový song. Před dvěma lety zasáhla moji rodinu ztráta jejího člena. V šestnácti letech nám odešel za duhový most náš milovaný pejsek a já jsem se musela s jeho ztrátou nějak vyrovnat. A tak jsem začala psát text. Nejprve to byl příběh bez nějaké konkrétní struktury. Loni jsme se dohodli na spolupráci s Vojtou Pačesným, který se pro tuhle konkrétní věc ještě spojil s Martinem Zálešákem a vytvořili jsme instrumentální podklad. Pak jsem o Vánocích byla několik dní u rodičů a na místě, kde s námi náš pejsek žil, jsem vytvořila melodii a uzpůsobila tomu text. Ani nepočítám, kolikrát jsem u toho brečela a jak moc osobní Scars je. Jsem ale strašně ráda, že jsme tento singl vytvořili, a za všechny dosavadní reakce našich fanoušků. Několik nám již napsalo, že při poslechu měli slzy v očích, a že tento text může pomoci spoustě lidem překonat ztrátu někoho blízkého. A proč název Scars (jizvy)? Protože ty nám po odchodu našich blízkých zůstanou na duši už napořád. Ale zůstanou nám jejich připomínkou a nikdy na ně nezapomeneme.

Po songu Echoes of the Past a skladbě Hell-0, která je zatím nejtvrdší a bez čistých zpěvů, je balada Scars už třetí ukázkou z chystaného debutového EP Upside Down. Na kolik písniček se ještě můžeme těšit? Prozradíš něco víc?
Můžete se těšit ještě na dvě písničky. S nimi se opět vrátíme ke Stellaris, na které jste zvyklí. Koncepčně ale budou texty směřovat k námětu EP Upside Down, a to jsou situace a emoce, které vám obrací život vzhůru nohama. Celé EP vyjde 15. dubna.

Video točil Aleš s týmem Rolla Productions, který je známý z natáčení aftermovie pro Fajtfest. Kde se točilo a jak dlouho, protože ty záběry vypadají opravdu skvěle…
Děkuji! Točili jsme to v ateliéru v Brně. Natáčení trvalo celkově asi osm hodin, což si pochvaloval i Aleš, který predikoval pro jistotu asi dvojnásobný čas. Musela jsem ale mít dopředu vymyšlené, jak se budu hýbat, tvářit, jaký budu mít make-up a podobně. Jinak bychom tam byli do teď. (úsměv) A ve spolupráci s Jiřím Kunčíkem a Petrem Ovsíkem jsme tam s kluky stihli nafotit i promo fotky k EP a k chystané tour.

Údajně se chystá nějaká evropská tour, a to už teď v dubnu. S kým pojedete a jaké země, potažmo města, navštívíte?
Ano, na konci dubna bychom měli vyrazit na tour, která potrvá od 28. dubna do 14. května, kdy ji zakončíme na Fajtfest Help Ukraine. Tam budeme i křtít naše EP. Tour bude z části headline a z části se spojime s The Voynich Code. Hrát budeme např. v Madridu, Portu nebo Lisabonu.

V květnu chystáte pokřtít EP na Help Fajtfest Ukraine. Co pro vás znamená hrát po boku velikánů jako Bleed from Within? Můžeme od vás očekávat nějakou speciální show? Kdo bude kmotr?
Stejně jako loni cítíme obrovskou zodpovědnost vůči fanouškům na kopci a vůči Bobovi, který nám i letos dal šanci hrát na jeho festivalu. Máme z toho respekt, ne že ne, ale strašně se těšíme. Co se týká show, oproti loňsku čekejte obrovskou změnu. Máme nový set list a tomu uzpůsobenou show. A kdo bude kmotr? Ten, kdo v nás od začátku věřil a díky kterému je Stallaris tím, čím dnes je a půjde ještě dál. Nikdo jiný, než Tomáš Bob Fleck.

Už letos vás čekají prestižní české festivaly, a příští rok prý budou ambice zakotvit pořádně na evropských pódiích? Kde vás tedy můžeme ještě letos vidět v rámci Česka?
Letos se ukážeme mimo jiné na již zmiňovaném Fajtfest Help Ukraine, dále na Basinfirefest, MetalGate Czech Death Fest, Death Coffee Party, Chlístovský Hejk nebo Štěpfest. Dohodnutý máme ještě jeden festival, o kterém jsme si mysleli, že se nám letos může jen zdát, ale počkejte si na zveřejnění.

Vyjde vaše nové EP na stále oblíbenějším vinylu nebo se budete soustředit na Spotify a podobné platformy?
EP nám samozřejmě vyjde na všech streamovacích platformách, nicméně budeme dělat i CD. Vinyl jsme bohužel nestihli zařídit kvůli dlouhým čekacím lhůtám a velkému zpoždění s tvorbou EP.

Jaké jsou zatím reakce na nový směr a hudbu kapely? Čeká nás v budoucnu nějaké zajímavé producentské jméno?
Reakce jsou skvělé. Jsem ráda, že EP vzniklo s Vojtou, protože to zní prostě dobře a otevřelo nám to zase úplně jiné možnosti. A to nemluvím o tom, kolik jsme se toho naučili. Další věci budou vznikat s Jonathanem Dolesem z KonKrete Studios, což je producent mimo jiné kapel jako Cane Hill nebo For the Fallen Dreams. Je neskutečné, že se nám takováto možnost naskytla a věřím, že s ním půjdeme zase o krok dál.

Tvůj hlas je opravdu nezaměnitelný… prozradíš tajemství tvého tak specifického a výjimečného hlasu? Jak moc se o něj musíš starat? Kolikrát týdně musíš trénovat to zlato v hrdle?
Děkuji! Starat se o něj musím dost. Kromě pravidelného tréninku zpěvu ve zkušebně, kam chodím minimálně 4x týdně, musím myslet i na to, jak mluvím, jak mám posazený hlas, co jím a tak podobně. Plus je samozřejmě zapotřebí dostatek spánku, což je ale trochu problém, protože mám hodně aktivit a všechno chci stihnout. Na druhou stranu jsem ale medvěd, co když může, tak spí klidně do dvanácti.

Jaký je vůbec váš hudební vzor a kdo vás jako kapelu ovlivnil ve vaší tvorbě?
Ještě do nedávna jsem koukala hlavně po female fronted kapelách, jako je například Jinjer. V poslední době se snažím inspirovat hlavně mužskými vokály. A co se týká vlivů na naši tvorbu, i tady se inspirace lišila podle toho, jakou písničku jsme zrovna tvořili.

Díky moc za rozhovor, i za to, že jsem mohl být u zrodu vašeho klipu, a hlavně se těšíme na váš další koncert a novinky, které pro nás chystáte.
Ať se daří!

Otázky pokládal a fotil: Jirka Kunčík, video: YouTube.com