Uriah Heep oslavili v Praze padesát let své existence

Uriah Heep/foto: Jana Kleinbauerová
Britská hardrocková legenda Uriah Heep zahrála po dvouletém odkladu v pražském Foru Karlín v rámci turné k výročí padesáti let existence kapely. Pro fanoušky si Uriah Heep připravili pestrý koncert, připojila se spousta gratulantů a vzpomínalo se i na bývalé členy.

Konečně všechno podle plánu

Nestoři světového hard rocku Uriah Heep, vedení kytaristou a jediným členem původní sestavy Mickem Boxem, odehráli u nás před třemi lety dva koncerty v Plzni a ve Vizovicích. Následovaly plány na speciální výroční turné, po němž kapela vstoupí do šesté dekády své existence. Z „jistých důvodů“ se toto turné poněkud opozdilo, nyní však vše konečně vyšlo podle plánu.

K narozeninám kapele gratulovalo mnoho legend rockové i metalové branže

Na začátku koncertu zhlédli fanoušci krátkou projekci, prostřednictvím které pogratulovalo kapele k tomuto jubileu mnoho velkých person světové hudební scény. Mezi nimi byli například Steve Harris (Iron Maiden), Joey Tempest (Europe), Biff Byford (Saxon), Alice Cooper, všichni z Deep Purple, Brian May (Queen), Ian Anderson (Jethro Tull) nebo Paul Stanley (Kiss).

První blok patřil jemnějším skladbám včetně hitovky Lady in Black

První část koncertu proběhla v akustickém duchu. Během ní zahráli Uriah Heep několik svých pověstných balad, Mick ke každé skladbě řekl několik slov. Při Come Away Melinda vyslovil tématické přání, aby se ve světě už nikdy neválčilo, před hitovkou Free Me připomněl, že se jednalo o jednu ze skladeb, díky které kapela prorazila do světa. Řadu fanoušků tento song rozezpíval. Slov pak nebylo třeba před notoricky známou Lady In Black, při které opět dostali fanoušci příležitost se pořádně ozvat.

Vzpomínka na bývalé členy kapely

Druhé polovině oslavy tohoto kulatého jubilea předcházela opět projekce. Tentokrát se nám naskytla celá řada fotek a videí mapujících historii kapely od úplných začátků až po současnost, včetně záběrů z koncertů. Tímto prostřednictvím byla také věnována vzpomínka bývalým i již zesnulým muzikantům, kteří bývali pevnou součástí kapely. Mezi nimi lze zmínit například původního baskytaristu Paula Newtona, zpěváka Johna Lawtona, baskytaristu Johna Wettona, bubeníka Chrise Sladea nebo původního klávesistu Colina Wooda.

Řádění jako zamlada. V setlistu převažovala úspěšná alba ze 70. let

Následně padla opona, a Uriah Heep jako kdyby omládli o třicet let. Vše začlo svižnou skladbou Against the Odds, následovala neméně dynamická The Hanging Tree. Naprostá většina hraných skladeb spadala do 70. let, kdy kapela produkovala jedno veleúspěšné album za druhým. Největší slovo měla dvojice desek z roku 1972The Magician’s Birthday a Demons & Wizards. Mick Box vyčaroval jedno parádní sólo za druhým, krátký prostor pro bubenické sólo dostal služebně druhý nejmladší člen kapely Russell Gillbrook. Refrény se často nesly sborově Karlínem, takže při hitovkách jako Stealin‘ nebo Free ‚n Easy ušetřili fanoušci práci dlouholetému frontmanovi Berniemu Shawovi. Sáhodlouhým a virtuózním kytarovým sólem ve skladbě July Morning se opět blýskl Mick Box, finále obstarala dvojice songů Gypsy a Easy Livin‘.

Dobrá zpráva na závěr: nová deska bude

Jak bylo avizováno před koncertem, kapela si stále dál plní svůj sen a odchod do hudebního důchodu rozhodně nechystá. Není se čemu divit: na všech členech bylo vidět, že si stále naplno užívají hraní pro své fanoušky a zdaleka neřekli své poslední slovo. Úsměv na tvářích mnohých přítomných pak ještě „vyšperkoval“ zpěvák Bernie Shaw, když oznámil, že se spoluhráči pracují na novém albu.

Text: Mates Šimek, foto: Jana Kleinbauerová

Author